Pizza jest wspaniałym daniem, które można zamówić w wielu restauracjach, jednak czasami warto pokusić się o to, by zrobić sobie świeżą i domową pizzę, która jest jeszcze lepsza w smaku. Jak to się mówi – wiesz co jesz, a naturalne i świeże składniki wpływają na walory smakowe. Nie bez znaczenia są również zioła.
Zioła – świeże czy suszone?
Aby stworzyć dobrą pizze, należy zakupić świeże produkty. Tylko wtedy możemy liczyć na doskonały smak. Smak pizzy podkreślają przed wszystkim zioła, które można podawać zarówno suszone, jak i świeże. Jeśli mielibyśmy porównać jakość smaku jeśli chodzi o pizze z ziołami suszonymi a świeżymi liśćmi, jednoznacznie tutaj stawiam na zioła aromatyczne prosto z doniczki lub ogródka. Zioła o takim intensywnym aromacie o wiele lepiej smakują, a ponadto posiadają mnóstwo witamin. W porównaniu z naturalną oliwą z oliwek nadają intensywny smak pizzy. A jeśli chodzi o rodzaj ziół, które możemy stosować w pieczeniu pizzy, należy tutaj wymienić przede wszystkim dwa zioła: jest to bazylia i oregano. Nic więcej nie trzeba. Nie musimy stosować miksów typu zioła prowansalskie. bazylia i oregano wystarczą. Warto jest je zakupić w doniczce, ale można również samemu posiać w ogródku, na tarasie i balkonie i korzystać z tych świeżych ziół przez cały rok. Nadają się one nie tylko do pizzy, ale i również do wielu innych potraw włoskich, jak na przykład spaghetti.
Warto jest stosować aromatyczne zioła nie tylko w pizzy, ale i wielu innych potrawach. Na półkach sklepowych mamy wiele różnych paczek z suszonymi ziołami, jednak lepiej jest inwestować w zioła w doniczce lub samem je wyhodować. Jeśli mamy nadmiar ziół – możemy je zasuszyć. Wówczas będziemy mieć własne suszonki. Ważne, że to będą nasze, naturalne bez żadnych konserwantów.