Metoda owijania sianokiszonki

Prowadzenie własnej uprawy jest zajęciem bardzo czasochłonnym bez względu na to co uprawiamy. Dotyczy to nawet sianokiszonki, która potrzebuje odpowiednich warunków do fermentacji. Przy tym należy wspomnieć, iż po skoszeniu siana liczą się pierwsze godziny, w trakcie których należy bele owinąć odpowiednia folią, aby proces sfermentowania przebiegał poprawnie.

Odpowiednie zawijanie bel siana

owijanie bel sianokiszonkiGdy zastanawiamy się nad tym w jaki sposób możemy zadbać o odpowiednie kiszenie siana to musimy wybrać odpowiedni sposób na owijanie bel sianokiszonki. W chwili obecnej na rynku spotkamy kilka kolorów folii: biały, seledynowy, jasno- i ciemnozielony oraz czarny. W zależności od tego jak szybko chcemy kisić siano musimy wybrać odpowiedni kolor. Przy tym musimy wiedzieć, iż najczęściej stosuje się metodę owijania w najjaśniejsze folie pierwszych zbiorów, a w najciemniejsze tych ostatnich, aby w tym samym czasie były do skarmiania. Ważna jest też wiedza, iż fermentacja rozpoczyna się od razu po skoszeniu. Dlatego w zależności od temperatury mamy określoną ilość czasu na foliowanie. Przy 20 stopniach Celsjusza będą to tylko 2 godziny, a im niższa temperatura tym mamy nieco więcej czasu. Równie ważna jest ilość warstw. Zawsze dwukrotnie owijamy pozostawiając przy tym 4 warstwy. Wyjątkiem jest jedynie lucerna, która musi mieć 6 warstw. Tak przygotowane bele siana mogą przez 6 tygodni oczekiwać na czas skarmiania.

Przygotowanie bel siana do odpowiedniej fermentacji to przede wszystkim wybór odpowiedniego koloru folii, jak również ilość jej warstw i czas. Najlepszą opcją zwykle jest folia biała, która odrzuca najwięcej promieni UV, jednak nie zawsze będzie naszym pierwszym wyborem. Folię musimy dostosować do tego, który z kolei jest to zbiór.