Przechowywanie zbóż

Zboża w naszym kraju mają długoletnią tradycję. Wykorzystuje się je na potęgę do produkcji produktów spożywczych, w tym tych podstawowych, takich jak mąka czy chleb. Bez zbóż nasze menu byłoby ubogie, gdyż zawierają one wiele pożytecznych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Wysoka trwałość współczesnego silosu zbożowego

trwałe silosy zbożowe lejoweZboża przechowuje się w suchym i przewiewnym miejscu, tak, aby nie rozwijała się tam wilgoć i pleśń, która niszczy zboże. Najbardziej popularne konstrukcje, które używa się do przechowywania zbóż to silosy. Stanowią one szczelną konstrukcję, która zapewnia dobrą barierę dla wilgoci. Obecnie produkowane trwałe silosy zbożowe lejowe posiadają szereg usprawnień, które mają zasadniczy wpływ na jakość przechowywania w nich zbóż. Silosy posiadają odpowiednie systemy wentylacyjne z filtrami, przez co zboża mają odpowiedni przewiew, a do tego są wykonane z odpowiedniej stali, która nie koroduje, przez co nie zanieczyszcza także produktu, który jest w nich przechowywany. Silosy lejowe są do tego bardzo praktyczne, ponieważ wysyp z nich zboża odbywa się poprzez specjalny lej w sposób grawitacyjny, przez co nie potrzebują do tego celu żadnych dodatkowych urządzeń. Napełnianie silosu wykonuje się jednak za pomocą dmuchawy, od góry poprzez specjalne rurociągi, również wykonane z odpowiedniego materiału. Silos zbożowy nie zajmuje do tego zbyt wiele miejsca na podłożu, gdyż jest konstrukcją pionową.

Obecnie silosy posiadają już nie tylko wielki przetwórnie zbóż, czy też młyny, ale także zwykli rolnicy. Jest to inwestycja dla nich opłacalna, ponieważ mogą oni przechowywać zboże przez dłuższy czas i przez to czekać także na lepszą cenę. Można na przykład sprzedać zboża w momencie, gdy nie ma ich dużej podaży, na przykład zimą i zarobić przez to o wiele więcej niż latem.