Pyszne orzechy laskowe

W sklepach spożywczych znajdziemy wiele rodzajów bakalii, które świetnie zaspokajają głód, ale też są niesamowicie zdrowe i pożywne. Przeważnie po nie sięgamy, kiedy robimy wypieki, ale równie dobrze można je samodzielnie jeść.

Co można zrobić z orzechów laskowych?

smaczne orzechy laskoweBakalie większość z nas kojarzą się z wypiekami, do których są dodawane, ale można je znacznie szerzej stosować. Poza tym można samodzielnie zrobić mieszankę składająca się z różnych rodzajów orzechów i suszonych owoców. Na pewno świetnie się sprawdzą smaczne orzechy laskowe, które mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Najsmaczniejsze są świeże, ponieważ są wyjątkowo aromatyczne, lekko wilgotne i nieco miękkie. Te, które możemy kupić w sklepach, są suszone i mają gorzką skórkę. Orzechy laskowe idealnie się sprawdzają na masło orzechowe, z którego robi się pyszne kremy czekoladowe. Z pewnością takie zastosowanie orzechów spodoba się dzieciom, które uwielbiają wszystko co słodkie i czekoladowe. Spożywając je solo, należy mieć na uwadze, że są bardzo kaloryczne, gdyż w stu gramach jest aż pięćset pięćdziesiąt kalorii, zatem stanowi to zamiennik obiadu. Jednak mają one sporo błonnika, który powoduje uczucie sytości, zatem wystarczy ich jeść kilkanaście dziennie. W sprzedaży dostępne są orzechy laskowe całe w łupinkach, łuskane oraz blanszowane. W zależności od potrzeb, mogą być stosowane do deserów, dań wytrawnych, przyrządzenia granoli czy domowych słodyczy w formie batonów energetycznych. Na pewno są uniwersalne i łatwe w zastosowaniu.

Ceny orzechów nie są niskie, ale głównie to wynika ze sposobu ich zbierania i też obierania, ponieważ najwięcej się sprzedaje łuskanych orzechów laskowych. Przeważnie za stugramową torebkę trzeba zapłacić około siedem – osiem złotych lub nieco taniej, kupując na wagę.