Smaczna pasta z orzechów nerkowca

Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską. Przyczyny bywają różne, od chęci wykluczenia produktów odzwierzęcych z uwagi na stan zdrowia, po kwestie ekologiczne. Bez względu na powód stosowania takiego sposobu żywienia, warto zadbać o to, aby na talerzu znalazły się produkty bogate w białko i aminokwasy. W ten sposób unikniemy niedoborów.

Nerkowce w diecie wegańskiej

smarowidło z nerkowcówProduktem szczególnie zalecanym w dietach wegetariańskich, są bez wątpienia orzechy. Są bogate w zdrowe tłuszcze oraz białko. Mogą więc stanowić substytut mięsa. Można traktować je jako samodzielną przekąskę lub przygotować z nich smaczne i wartościowe pasty do chleba. Do tego celu idealnie nadają się orzechy nerkowca. Można z nich przygotować wegański twarożek, kremy kanapkowe, słodkie musy, a nawet masło. Nerkowce są bowiem bardzo delikatne, dzięki czemu łatwo można je rozdrabniać. Są również neutralne w smaku. Jak wobec tego przygotować smaczne smarowidło z nerkowców? Orzechy należy namoczyć, a następnie umieścić w kielichu blendera i rozdrobnić z ulubionymi dodatkami. W połączeniu z sokiem z cytryny, cebulką i czosnkiem, powstanie smaczny twarożek. Dodatek suszonych pomidorów, czerwonej soczewicy i ulubionych ziół sprawi, pomoże uzyskać wyśmienitą pastę kanapkową. Z nerkowców powstają również doskonałe kremy w wersji słodkiej. Wówczas krem należy wzbogacić o ulubiony słodzik, inne orzechy i wanilię.

Nerkowce to doskonały produkt w diecie wegańskiej. Dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych, pomagają uzupełnić ewentualne niedobory. Ich zastosowanie jest dość wszechstronne. Przy ich użyciu można bowiem przygotować pyszne smarowidła, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Stanowią bazę past kanapkowych, pasztetów i słodkich kremów.