Wysokiej jakości lodowe wino

Mało osób zdaje sobie sprawę czym tak na prawdę jest lodowe wino, które w ostatnim czasie staje się coraz bardziej zauważalne na rynku. Jest ono mniej znane, gdyż za butelkę trzeba zapłacić czasem kilka set złotych, a wszystko za sprawą bardzo skomplikowanego i drogiego sposobu jego otrzymywani i całego procesu, poczynając od zerwania winogrona po butelkowanie. 

Popularne wina z winogron

wino lodoweAby otrzymać wino lodowe to specjalnie hodowane na nie winogrona są zbierane dopiero w okresie miedzy grudniem a styczniem, gdyż musza one być mocno zmrożone w naturalny sposób. Dodatkowo czekam się aż pojawi się na nich specjalna pleśń, która to własnie nadaje charakterystyczny smak i aromat całemu winu. Po zebraniu winogrona są poddawane specjalistycznej obróbce, aby jego temperatura pozostała niezmienna. W taki sposób powstaje wino lodowe, które stało się bardzo luksusowym produktem. Ja podają właściciele winiarni najczęściej jest ono kupowane na specjalne okazje jak rocznice ślubu czy okrągłe urodziny. Wino takie można pic oczywiście samo, lecz najbardziej jest odpowiednie do dan rybnych lub mięsnych, gdyż wtedy jego aromat można poczuć jeszcze bardziej. Często ma lekko słodkawy smak, gdyż z racji późnego zbioru winogron, zawierają one w sobie bardzie duże pokłady cukru naturalnego jakim jest fruktoza, też używa się mniej winogron ilościowo a co za tym idzie, z jednej plantacji winogron przeznaczonych na wino lodowe możemy wyprodukować dwa razy więcej lodowego wina niż tradycyjnego.

Cieszy nas fakt, że coraz więcej osób zaczyna dostrzegać i doceniać trudy w jakich powstaje wino lodowe, a poznając jego historię zdecydowanie więcej osób decyduje się na jego zakup. Jest to bez wątpienia odkrycie tego roku, gdyż koneserzy postanowili wypromować to wino, by stało się popularniejsze.